zondag 3 februari 2013

De zin van het leven - absurd!

De vraag naar de zin van het leven is voor mij een vrij grappige, want absurde vraag. Vaak wanneer men me deze vraag stelt reageer ik als volgt: 'het vragen naar de zin van het leven is hetzelfde als vragen of een jas gekleed is of een schoen geschoeid'.

Het ligt net in de aard van de schoen om wie hem draagt 'geschoeid' te kunnen noemen. Hetzelfde geldt voor het leven. Het is net de aard van het leven om diegene die het leeft zin te geven. Het leven zelf bepaalt de zin en schenkt ons doelen en idealen, wensen en dromen om na te streven.
Een zinvol leven, is een leven dat gebruik maakt van deze wensen en idealen, en dat hen gegeven je persoonlijke omstandigheden op de best mogelijke manier probeert te realiseren.

Aangezien verschillende mensen verschillende dromen hebben, en aangezien verschillende mensen verschillende vaardigheden hebben en in verschillende omstandigheden verkeren, zal de zin van hun leven inhoudelijk verschillen. De enige die de zin van je leven kan bepalen – of misschien correcter: ontdekken – ben jij zelf. 
Maar je kan je natuurlijk wel door anderen laten inspireren en helpen bij het bereiken van je idealen. :)

Ik kan je alleen maar de les mee geven dat wat je leven ook is, probeer er een goed leven van te maken, waarin je je dromen nastreeft en waarvan je achteraf geen spijt hebt dat je het zo geleefd hebt.

Geen opmerkingen: