zondag 21 februari 2021

Verbaal stoom aflaten (17 aug. 2011)

Een zeer reële motivatie tot schrijven is niets meer en niets minder dan verbaal stoom aflaten. 

De reden waarom dit werkt, is omdat we zo deel hebben aan een kalmerend pseudo-sociaal proces en omdat schrijven ook een daad is. Namelijk: een taaldaad. En het stellen van daden gaat met energie gepaard. 

Daar bedoel ik niets spiritueel mee. Denk aan sport. Sport vergt energie. Via sport kan je stoom aflaten door energieker te sporten. 
Een keertje harder op de bal trappen, wat sneller lopen of simpelweg even de fysieke grens van je eigen kunnen benaderen. Weinigen zullen ontkennen dat deze dingen een ontspannende werking hebben. 

Welnu, hetzelfde geldt voor schrijven. Ook een taaldaad kan met een grotere vurigheid gebeuren. Je kan je literaire spieren net zo goed uitputten en even de grens van je eigen kunnen benaderen.

Levende wezens, Schopenhauer, afgeleid zijn (13 aug. 2011)

"Er is iets uniek aan het observeren van en zeker het omgaan met levende wezens"

Ik las gisteren in de biografie van Schopenhauer (door Safranski) dat deze meende dat planten hem iets te zeggen hadden. In feite is dat ook zo, hoewel ik het niet weet voor planten. 

Andere levende wezens geven me duidelijk iets terug, er is op zijn minst basale interactie. Leven 'zegt' iets. Dat het leeft waarschijnlijk, maar vermoedelijk nog veel meer: hoe het leeft en wat het wil.

Een levend wezen heeft een wil en vraagt om een bepaalde behandeling. Een dood object vraagt niets, maar heeft slechts een paar mogelijke gebruiken. 

Ik vermoed dat in die basale interactie iets waardevol voor ons zit, voor de observator: erkenning. Wij, als levende wezens, worden erkent omdat een ander levend wezen ons een vraag stelt. Het is maar mogelijk een vraag te stellen als deze aan iemand gesteld wordt. Het is onmogelijk, of althans volslagen zinledig, een vraag te stellen aan een ding. 

Hoewel… met die spraaktechnologie van vandaag de dag weet je natuurlijk nooit!     

Ik heb me laten afleiden… studietijd!

Proficiat en gefeliciteerd met uw verjaardag (29 jul. 2011)



Ik zou eigenlijk nu opnieuw aan het werk moeten zijn. Een half afgewerkte paper wetenschapsfilosofie fluistert me neuzelend van op de hoek van mijn tafel toe dat ik moet voort doen. 

Echter: ik heb geen zin!

En daarom besluit ik in heerlijk pessimistische stijl te lullen over wat het nu betekent om met je verjaardag gefeliciteerd te worden. 

Join me on my joyride! 

Ik weet niet hoe het met u zit, maar is het u al opgevallen dat mensen elkaar feliciteren met hun verjaardag? 

Dat is in feite buitengewoon vreemd. Want normaalgezien zeg ik proficiat tegen een medemens als ik vind dat hij of zij een respectabele of zelfs buitengewone prestatie geleverd heeft. 
Ja, als iemand in een recordtijd rond de blok loopt, als iemand er in slaagt de Kritik der Reinen Vernunft helder en begrijpelijk uit te leggen aan een leek in slechts vijftien minuutjes, inderdaad, als iemand na een hele middag hard werken mij een prachtig en heerlijk buffet voorlegt ter gelegenheid van mijn efemere persoontje - ja, in al die gevallen zal ik zeker geneigd zijn een gemeend en lovend 'proficiat' uit te spreken. 

U voelt me natuurlijk al komen. Hoe zit dat dan met de jarige? Wat heeft deze eenvoudige ziel verwezenlijkt dat zo geweldig is? Wat er feitelijk gebeurd is, is slechts het overgaan van de ene dag in de andere. En dan?

Maar laat me mild zijn en niet muggenziften: er is een periode van één jaar overgegaan in een volgende periode met hetzelfde interval. 
Het aandeel van de jarige daarin is dat hij een jaar lang er in geslaagd is op zijn minst te existeren. Want dat is toch wat we elkaar wensen? 

'Proficiat! U heeft weer een jaartje langer geëxisteerd! Petje af daarvoor!' 

Iemand feliciteren voor simpelweg het blijven bestaan overheen een bepaalde periode houdt mijns inziens geen steek. Het is gewoon belachelijk. Dat is: tenzij we een pessimistisch wereldbeeld aannemen. 

Enkel en alleen vanuit een diepgewortelde zwartgalligheid, ja, vanuit een intens geloof in een Hobbesiaanse natuurtoestand, is het mogelijk deze uitspraak een werkelijk zinnige waarde toe te kennen. Namelijk: 'Proficiat! U heeft het weer een jaartje langer overleefd! Petje af daarvoor!' 

Als de wereld één brok ellende is, als de wereld één groot jachtdomein der natuurlijke (en seksuele!) selectie is - ja, in dat geval denk ik dat het wel terecht is dat we elkaar een schouderklopje geven wanneer er weer zo'n tergend lange tijd voorbij gegaan is.

Ps: óf de wereld werkelijk zo'n hellegat is - en dus of het feliciteren zinnig is - staat open voor discussie. Ik denk er het mijne van. Maar ik ga me nu uiteraard niet uitlaten over wat ik er concreet over denk. :p

Onwetendheid is zalig (22 mei 2011)

Hoe dichter bij de blok, hoe meer zin ik krijg te schrijven en na te denken over onbenulligheden als de zin van het leven. 

Vanzelfsprekend gaat het dan altijd over zaken die niet tot de leerstof of opdracht behoren. Zo-ook onderstaande. Hopelijk heb ook jij er iets aan. :)




We mogen iets enkel in vraag stellen als we een reden hebben om dat te doen. Dat is het directe tegendeel van een gangbare opvatting: dat we zaken pas mogen geloven en voor waar aannemen wanneer we daar voldoende en goede redenen voor hebben. 
Wandelend op de zeer dunne en grillige grens van de irrationaliteit betoog ik dus dat we overtuigingen en zaken waar we in geloven slechts aan onderzoek en kritische bevraging mogen onderwerpen, wanneer we goede redenen hebben om dat te doen.

Enkel als we ontevreden zijn, als we botsing tussen de wereld en onze gedachten over die wereld ervaren, ja, enkel dan is het aangewezen eens met een vlijmscherpe blik te kijken hoe de vork nu aan de steel zit. Eenmaal we niet meer botsen, eenmaal er geen spanning en ontevredenheid meer is, is het niet meer nodig verder te spitten. 
Het toetsend vermogen van de rede is als een snoeischaar in de tuin: we moeten het alleen maar gebruiken om onkruid weg te knippen. En we moeten ermee op onze tellen passen want het is evengoed in staat mooie bloemen in te ruilen voor een kale woestenij.

Ik zeg vaak dat ik wel een fan ben van prettige illusies. Denk hier eens over na. Eenmaal je een droombeeld, een illusie doorprikt hebt, komt die nooit meer terug. Probeer maar eens opnieuw te geloven in sinterklaas, de paashaas of enkele van die onschuldige leugentjes om bestwil die je ouders je wijsmaakten – prettige verhaaltjes, leuk om in te geloven. Voor altijd zoek! Met wortel en al uitgerukt.

Nu, oordeel zelf. Als het geloof ergens in op geen enkele manier moeilijkheden geeft, en ons bovendien vervult van gemoedsrust en optimisme – waarom dan in vredesnaam dat willen aan stukken scheuren, waarom het te lijf willen gaan met dat fileermes genaamd rede? 
Goed, het is misschien onwaar in een strikte zin, maar dat is dan ook alles. Een voorbeeld. Veel mensen hebben een ongegrond vertrouwen in hun eigen vaardigheden, een ongegrond vertrouwen in hun superioriteit, zonder dat zij daarom arrogant of betweterig zouden zijn. 
Hun opvattingen zijn vals, maar toch is het dankzij die opvattingen dat zij er in slagen plannen en hele projecten te voltooien waar zijn nooit of te nimmer in zouden slagen als zij een waarachtiger beeld van zichzelf gehad hadden.
Waarom zouden we zoiets doorprikken bij onszelf? Het houdt geen steek! En bij een ander? Ah, precies! Het ongegrond in vraag stellen van valse overtuigingen van anderen, ja, dat is bittere immoraliteit. Het feit dat ze vals zijn alleen is onvoldoende reden!
Aan de andere kant zijn er ook een hele rits dingen die we geloven die én vals zijn, én ons leven verzuren. Niet in de minste denk ik bij deze aan negatieve zelf- en mensbeelden, aan zinloos pessimistische veralgemeningen en pijnlijke stereotypen. Maar in feite geldt het voor elke valse opvatting die negatief getint is. 
Ik beschouw het als irrationele en intellectuele nalatigheid, en simpelweg als allesbehalve wijs, om dergelijk onkruid zelfs maar te tolereren in onze mentale tuin. Het is eveneens je reinste immoraliteit om onze medemens niet af te helpen van dergelijke gedachten. 
Ieder van ons kent denk ik wel iemand waarvan die vindt dat hij of zij een veel te negatief zelfbeeld heeft, ieder van ons heeft wel al eens machteloos nee moeten schudden tegen een verbitterde stem die te kennen gaf: 'ik ben het niet waard, ik ben slecht, ik ben nergens goed voor, de wereld is tegen me, ik ben lelijk, ik kan niets…' enzovoorts.

En dan is er nog die andere kwestie, een kwestie die ik zo min mogelijk wil beklemtonen omdat ze permanent een domper op het nadenken kan zetten. Het betreft het feit dat de wereld, zoals die aan ons voorkomt, gevuld is met dingen die wij eigenlijk liever niet zouden weten, dingen waarvan wij innig wensten dat we hen nooit hadden moeten aanschouwen, verhalen te erg om te horen. 
De mate waarin dit zo is, hangt denk ik af van persoon tot persoon. De ene vindt dat het allemaal nog wel meevalt, de andere ziet de laatste roos verzuipen in het tranendal. Maar allemaal zijn we het er over eens, denk ik, dát er dingen zijn die we liever niet geweten hadden.
Zo wil ik persoonlijk helemaal niet weten wat mijn tandarts allemaal gaat doen. Ik blijf liever in zalige onwetendheid, vertrouwend dat het zonder mijn medeweten allemaal wel goed komt.

Vrije bespiegeling over verveling (13 apr. 2011)

"Verveling is enkel lijden in de zin dat het een afraden is"

Net zoals die blauwe plek op onze scheen ons probeert te vertellen dat we in het vervolg minder wild door de huiskamer moeten rennen, zeker als daar lage tafeltjes staan, net zo probeert verveling ons te vertellen dat we niet met iets zinvols bezig zijn.

Verveling is een gevoel dat ruwweg de boodschap geeft ons beter ergens anders mee bezig te houden. Dat kan om diverse redenen. 
Oftewel omdat er dringender zaken op het boodschappenlijstje staan, oftewel omdat er geen zichtbaar nut is in de huidige tijdsbesteding. Een combinatie van de twee is evident mogelijk. 

Terecht kan er opgemerkt worden dat uiterlijk zinloze hobbies zin kunnen krijgen omdat ze eenerzijds de verveling verzachten – men denke maar aan het spelen van zeeslag of het tekenen van doolhoven in de les.
Anderzijds kan uiterlijk zinloze tijdsbesteding ook dienen om te ontsnappen aan een wrede realiteit. Beter in een ledige toestand van zinloosheid, dan hevig te lijden onder allerhande vormen van stress of verdriet.

Prometheus en de dronken adelaar (13 mrt. 2011)


Een humoristisch ideetje. Het is een aanpassing van de bekende mythe van Prometheus voor een kortverhaal. 

De vraag - aan u! - is of het ook werkt. ;-) 

Prometheus steelt het recept van het bierbrouwen van Zeus en schenkt dit aan de mensen. 

Deze mensen leven onder de troosteloze, genadeloze heerschappij van de oppergod, maar dankzij het bier zien zij de dingen rooskleuriger in. 
Zeus besluit Prometheus en de mensen te straffen. Voor de mensen vervloekt hij het bier, zodat de drinker er een kater van krijgt. Prometheus ketent hij net zoals de echte mythe aan een rots om elke dag zijn lever te laten uitpikken door een adelaar. (Cf. de boodschap dat drinken je lever om zeep helpt.) 

In een heroïsche verlossingspoging weet Herakles een vat sterk bier op een nacht tot bij Prometheus te smokkelen, die deze volledig leegdrinkt. De dag erna pikt de adelaar opnieuw zijn lever uit, maar wordt zo dronken en krijgt zo'n sterke kater dat hij voortaan een afkeer heeft van levers. De roofvogel blijft weg en Herakles kan op zijn gemak de geketende titaan bevrijden.

Wereldberoemd in Vlaanderen (8 mrt. 2011)

"Wereldberoemd in Vlaanderen"

Ben ik nu een chagerijnige brompot of klopt die uitspraak niet? In alle eerlijkheid denk ik dat zij gewoon niet klopt, maar ik ga de beoordeling aan u laten.

Wereldberoemd… het woord zegt het zelf al. Dat wil toch overduidelijk zeggen: 'beroemd en gekend over heel de aardbol'? Of heb ik iets gemist? 

Nu, als we zeggen dat iets wereldberoemd is in Vlaanderen, wat zeggen we dan? 

• Ofwel zeggen we dat Vlaanderen de wereld is, we zeggen dat datgene dat beroemd is, beroemd is in heel de wereld die er toe doet – ten slotte: dat wat buiten de grenzen van ons warmhartige Vlaanderen ligt, dat doet er toch niet toe. Zeg nu zelf! 
Nee, mijn beste lezer, ik ben eerder geneigd te denken dat dit enorm arrogant is. Grootheidswaanzin van een provincietje niet groter dan een schroeivlek op het kosmische tafelkleed. 

• Aan de andere, meer vergevingsgezinde, meer sympathieke kant, lijkt het waarschijnlijk dat een foutief gebruik van het woord 'wereldberoemd' ingeburgerd is geraak. 

Wel ja, dat is: tenzij ik iets gemist heb. 

Mensen die over 'wereldberoemd in Vlaanderen' spreken, die verspreken zich gewoon. Wat zij dienen te zeggen is: 'enorm bekend in heel Vlaanderen'. Arrogant of gebrekkig… wow! Dit moet werkelijk de beste der mogelijke werelden zijn!

Heb genoeg aan jezelf, maar wees blij met een ander (9 feb. 2011)

"Heb genoeg aan jezelf, maar wees blij met een ander"

Een pracht van een regel en een middel bij uitstek tegen teleurstelling. Dat is natuurlijk op voorwaarde dat het kan, dat je  daadwerkelijk in staat bent ook echt genoeg aan jezelf te te hebben.

Indien niet luidt mijn advies: wees niet kieskeurig! 

Als je dan toch, zijnde een sociaal dier, niet zonder andere mensen kan, wees dan alsjeblieft niet kieskeurig of je bent niet beter af dan de man die verhongerde met het argument dat hij alleen frieten met mosselen lust, terwijl er eigenlijk een volle ijskast voor zijn neus stond.

Herleving - hoera!

 


  ~Panta Rhei Kai Ouden Menei


Welkom! 

Op deze pagina vind je vanaf vandaag mijn beschouwingen terug. Opnieuw.


Waarom?

  • Omdat Facebook de mogelijkheid blogberichten op te stellen ('Mijn Notities') verwijderde
  • Omdat sommige van mijn lezers niet (meer) op Facebook zitten
  • Om mijn teksten op een ordelijke manier samen te brengen
  • Om meer mensen te kunnen helpen of doen lachen met mijn bescheiden geschriften :) 

Wat kan je in de nabije toekomst van mij verwachten?

Eerst zal ik alles dat ik zelf de moeite acht van Facebook overzetten naar deze pagina. Van oudste naar meest recente. Ik zet telkens de datum in de titel, zodat je weet dat het een oud bericht betreft.

Aangezien ik momenteel 2 jobs heb en aan het verhuizen ben, zal dit even duren. Reken een paar weken tot maanden.

Daarna zal ik op gezette tijden mijn bijdragen hier posten, al naar gelang dat de inspiratie in me opkomt.

Veel leesplezier en tot gauw!


Bojan aka Mieralunar