zaterdag 13 oktober 2012

Dialoog emoties


Nog eentje uit de oude doos. Ik vond net een dialoog terug van augustus 2008 over matiging van de passies en het aandeel van de rede in de juiste manier van leven.

Wat me opvalt is dat ik toen al bezig was met levensfilosofie en dat enkele thema's van het pentapharmacon er zelfs reeds in terug te vinden zijn.
In feite, wat ik toen schreef staat verbazingwekkend dicht bij hoe ik er nu over denk: we moeten onze passies en verlangens volgen en erkennen, maar in dit proces maken we dubbel gebruik van onze rede. Enerzijds gaan we na of onze passies en verlangens wel juist en handelbaar zijn; anderzijds gebruiken we onze rede net om die passies en verlangens te helpen beter hun doel te bereiken. Bijsturen en steunen – een samenwerking dus, een balans van de twee.

Ik was nog jong toen ik het schreef, maar ik meen dat het zeker het lezen waard is! Wat je conclusies er over ook moge zijn, ik hoop dat het je wat kan helpen verder te denken, of dat het je leesplezier verschaft.

Hartelijke groeten,

Mieralunar

---


Een dialoog tussen meester Karipides en zijn koppigste leerling, Hekalès. Ze bediscussiëren de aard van emotie, en of het nodig is deze te controleren of niet. Hekalès meent van wel, tot in het extreme zelfs, Karipides is een gematigder mening toebedeeld.


“Maar meester, zegt u nu dat wij geen controle over onszelf moeten hebben?”

“Neen, jonge vriend. Wij moeten in balans zijn, in evenwicht met zowel de microkosmos die onze geesteswereld vormt, als de holistische macrokosmos die het hele universum vormt. In balans zijn wil niet zeggen onszelf controleren, maar net laten zijn.”

“Onze emoties zijn willekeurig, meester. Om in balans te blijven is het toch net nodig hen aan banden te leggen als een meute wilde waakhonden?”
De meester schudde het hoofd, maar Hekalès ging door: “Zoals u me geleerd heeft, meester, zijn emoties een krachtig ding in een mensenleven, en zelfs in een dierenleven. Ze zijn zoals die meute waakhonden: krachtig, gevaarlijk, maar zeker niet nutteloos. En net zoals waakhonden, is het best emoties kort en strikt te houden, hen slechts op te laten treden daar waar de baas – en in het geval van de emoties: de rede – het wil of nuttig ziet, en nergens anders! U zou uw hond toch ook niet laten begaan als hij van uw bord at? Of als hij uw vrienden bedreigde?”

“Hekalès, mijn jongen, emoties zijn misschien als waakhonden, maar dan wel goed getrainde waakhonden. Emoties dienen voor iets, ze hebben functies, nuttig voor ons eigen welbehagen, overleving en bestaan. Net als waakhonden kunnen emoties ook wel eens een foutje begaan, er eens naast zitten, een foutieve beslissing maken, maar globaal genomen zitten zij er niet naast, en daarom zijn zij er ook. Het is echter wanneer je de hond, uit angst voor het feit dat hij een fout zou maken, kort houdt, en tracht compleet te beheersen, dat er pas écht fouten kunnen ontstaan.
Ten eerste voelt een hond aan wanneer je onzeker bent, en daardoor zal hij zich zelf onrustiger gaan voelen waardoor hij bijvoorbeeld opvliegender wordt, en ten tweede, het echte punt: wanneer je de hond, die hier gelijk staat met emotie, gaat dwingen, zal je automatisch geen oog hebben voor diens échte functie, je zal zijn nut gaan verwringen en hem gebruiken, of dingen laten doen die helemaal niet voor hem bedoeld zijn. Het zal zijn als het door zagen van een plank met een hamer.”

Hekalès zuchtte, schopte een steentje met de punt van zijn schoen en bleef even staan om rond te kijken. Als gebiologeerd zag de jonge man het kiezeltje weg ketsen en een irrigatiekanaal in plonzen. Dát was het!
“Nu goed, meester, wat dacht u van een nieuwe beeldspraak? Emotie is als het water, het gaat gewoon zijn gang, ongeacht het nu doet wat écht goed is of niet – het houdt daar geen rekening mee. Water stroomt net zo: het trekt zich niets aan van wat het al dan niet aanricht. Ik heb de rivier niet horen klagen toen ze vorig jaar uit haar voegen trad en een heel dorp weg spoelde; ik heb de rivier nooit horen jubelen wanneer ze onze valei van vruchtbaarheid en leven voorzag.
Welnu: de rivier doet, maar wij, mensen, wij zien. Wij kunnen overdenken wat zij doet, wij kunnen beredeneren wat zij voor ons zou kunnen betekenen, en, sterker nog, wij kunnen zelfs er voor zorgen dat zij geen kwaad meer sticht door bijvoorbeeld dammen en dijken te bouwen. Meester, onze emotie stroomt en gaat gewoon, maar wij moeten haar in banen leiden, kanaliseren, intomen… zoals u ziet, wij moeten totale controle hebben.”

Meester Karipides glimlachte om de gedrevenheid van zijn leerling. “Emoties zijn al ergens nuttig voor, ongeacht wij hen teugelen of niet. Maar ik zal dat even achterwege laten en jou in jouw beeldspraak volgen, jonge Hekalès. Zelfs als wij die rivier verleggen, in sluizen laten uitkomen of onze akkers op jagen, dan nog hebben wij geen echte controle over de rivier, en al zeker niet over het water zelf. Hoezeer wij ook proberen, wij moeten niet trachten controle over onze emoties te krijgen, net omdat wij hen toch onmogelijk helemaal in de tang kunnen houden, maar… ”

Hekalès onderbrak hem: “Meester, u spreekt uzelf nu tegen! Het controleren van de rivier is net wél iets goeds, en, de vergelijking volgende, daarom zou het controleren van emotie ook iets goeds moeten zijn.”

Meester Karipides schudde afkeurend het hoofd. “Je laat me niet uitspreken, jongen,” maar hij zei het vriendelijk, als kon hij begrip op brengen voor de jeugdige vurigheid die zijn vastberaden leerling ten toon spreidde. “Wij kunnen de rivier – en onze emoties – niet volledig forceren, controleren en in onze macht houden: zij lopen gewoon, dat is waar – ofschoon emoties wel degelijk een functie hebben, in tegenstelling tot de rivier, die we een functie géven.
Zoals ik al eerder zei, jongeling: moeten we in evenwicht, in balans zijn. Dat houdt niet in dat we ons volledig los moeten laten, de honden, het water zomaar vrij alles laten doen wat ze willen en zúllen doen. Ik heb het gevoel dat jij er van uit ging dat ik dit soort gedachtengang aan hing.”

Hekalès werd rood als het hart van een kolenvuur.

“Juist ja," ging meester Karipides verder. "Emoties, honden, water – zij allen werken via wetten en regels, zowel extern als bepaald door hun natuur. Wanneer wij de rivier kanaliseren dan controleren wij haar niet, nee, wij weten wat haar wetmatigheden zijn, en houden daar rekening mee, en aan de hand daarvan dirigeren wij het water. Er ontstaat een samenwerking.
Wanneer jij werkelijk controle, werkelijk macht over het water had, dan moest jij geen kanaal aanleggen. Werkelijke controle over dat water zou zijn wanneer jij het naar boven liet stromen – of het in hout veranderde, om het ietwat ironisch te stellen. Ongeacht hoe jij je kanaal graaft, water zal altijd blijven gaan zoals het gaat: naar beneden. Water is en blijft water.
Net zo mag je de wetmatigheden van emoties niet proberen ombuigen. Respecteer ze voor wat ze zijn, zie ze staan als deel van jezelf. Je verbreekt het evenwicht, de balans, wanneer je de emotie niet laat stromen, en zelfs terug de berg op probeert te sturen. Emotie ís, laat het zijn, maar laat het niet, ik herhaal niet jouw meester worden, noch maak het tot jouw slaaf. Wanneer je emotie tegenwerkt, verstoor je het evenwicht, en je interne rust.
Maar soms, zoals ik al eerder toegaf, kan ook het laten zijn van emotie een probleem vormen: dan komt het kanaliseren, het gebruik maken van de rede om de hoek kijken. Want net zoals emotie, is ook rede iets dat er moet zijn, en niet tegengewerkt mag worden – beiden zijn er met een reden, beiden zijn waakhonden, maar dan wel met een verschillende inborst. Maar we gaan een andere keer op de door jou als zo belangrijk ervaren rede verder.”

Geen opmerkingen: