maandag 20 februari 2012

Heb genoeg aan jezelf

Hey, beste lezer(s),

Vandaag post ik maar wat persoonlijke mijmeringen. De achterliggende gedachte is dat we steeds onze eigen persoon moeten zijn en ons niet moeten verstoppen achter anderen.
Genoeg hebben aan jezelf komt binnen mijn filosofie overeen met het zelf stellen van je doelen. Het proberen je eigen leven te leven, en niet dat van een ander.
Vanzelfsprekend is er wel ruim plaats voor anderen in ons leven, ook in het mijne. :)

Eén van mijn favoriete aforismen luidt dan ook: 'heb genoeg aan jezelf, maar wees blij met een ander'.
Ja, een zeker plezier en een onbetwijfelbare blijheid moet er uit gaan van de aanwezigheid van andere mensen.

Maar genoeg gebabbeld. Straks wordt het voorwoord op deze blog langer dan de blog zelf. :p

---

Vaak zijn we kwaad op anderen omdat ze ons iets laten doen, omdat hun gedrag of aanwezigheid er voor zorgt dat we niet kunnen doen wat we zouden willen doen, of dat we net doen wat we eigenlijk niet willen doen, zaken waar we achteraf spijt van hebben.
Echter, de les die ik mezelf vandaag voor ogen hou is dat het niet anderen zijn die ons gedrag bepalen, maar wijzelf. Het is niet zo dat we daarbij geen rekening houden met die anderen, maar de motivatie begint steeds bij onszelf. Wij kiezen zelf om ons te gedragen zoals we ons gedragen. Het aandeel van anderen daarin kan sterk zijn, maar uiteindelijk zijn wij het altijd zelf.
Heb genoeg aan jezelf wil zeggen dat we geen excuses moeten zoeken buiten onszelf. Wijzelf, en niet anderen, moeten instaan voor de doelen die we ons stellen en het gedrag dat we ten toon spreiden om deze doelen te bereiken.

Geen opmerkingen: