vrijdag 10 februari 2012

Verjaardagscadeau'tjes

In feite komt de boodschap van vandaag overeen met: het leven moet je doen en niet denken.
Een zekere weerklank van Kierkegaards beroemde citaat is misschien ook merkbaar: 'het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.'

Groetjes, ^^

Mieralunar


---

In gedachten noch in taal is het mogelijk het leven te vatten. Geen gedachte en geen woord kan ons écht voorbereiden op de werkelijkheid.
In feite, het enige wat denken en spreken lijkt te zijn, is orde aanbrengen in de werkelijkheid die reeds tot ons gekomen is. Op basis van deze orde kunnen we ons inderdaad voorbereiden en voorspellingen maken over wat komen zal. Maar dit ordenen is niet in de eerste plaats bij gratie van het denken of het spreken, nee, het is slechts bij gratie van eerdere ervaringen. Denken en spreken krijgen pas vorm, ja, krijgen pas kleur dankzij ervaringen.

En de ervaring van vandaag, is dat spreken en denken gezien kan worden als een ordenende activiteit. Een beetje als een kind dat zijn verjaardagscadeau'tjes bij elkaar raapt na een geslaagd verjaardagje, en ze in volle ernst schikt in de kast of speelgoedbak.
Exact dat is denken: die daad van opruimen, structuur brengen en selecteren. Want net zoals het kind de verpakking van zijn cadeau'tjes niet houdt, net zo ruimt het denken en spreken overbodige ervaringen op.

Je voorbereiden op de toekomst aan de hand van denken en spreken is een beetje als proberen opvoorhand zeggen waar je je cadeau'tjes van de volgende verjaardag gaat plaatsen. Met andere woorden: nog voor je ze gekregen hebt of weet wat ze zijn.
Aan de hand van eerdere cadeau'tjes kan je je wel een beeld vormen over wat zal komen, maar je kan nog niet écht aan de slag gaan, écht beginnen opruimen. En dit om de simpele reden dat je niet kan opruimen wat je niet hebt.

Geen opmerkingen: