dinsdag 7 februari 2012

Ervaring

Vandaag is het inzicht een koppeling. Weten hoe zich te gedragen, wat te doen en zelfs hoe zich goed te voelen komt voort uit ervaring. Wat wil dat zeggen?
Het is eigenlijk heel simpel: doe gewoon! Ga om met mensen, probeer zo goed mogelijk te zijn en handelen, dat wil zeggen: probeer zo goed mogelijk te zijn zoals je zou willen zijn. En zelfs al is het niet geheel duidelijk hoe je zou willen zijn, dan nog: probeer!
Doorheen de ervaring blijkt direct wat je prettig en onaangenaam vindt, blijkt direct wat je wil en hoe je zou willen zijn. Hoe meer ervaringen, hoe duidelijker dit alles wordt.
Nu, ik had het over een koppeling. Welke koppeling? De koppeling met het inzicht dat het niet erg is fouten te maken. Ook niet in het bijzijn van anderen. Meer nog, dat je door het kunnen en mogen maken van fouten vaak veel sneller tot de juiste houding komt dan wanneer het van de eerste keer goed moet zijn.
Het is waar dat je niet altijd een tweede kans krijgt wanneer je het verprutst – dat geef ik grif toe! Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen is het zo dat falen het einde van de wereld niet is.

Geen opmerkingen: