vrijdag 21 april 2023

Stil als een schelpje in de oceaan

Wie ben jij en wat drijft jou?

Je wereld is druk. Je bent voortdurend bezig met het schip van je huishouden boven water te houden, met je rekeningen te betalen, en te zorgen dat je je to-do’s op het werk sneller kan afronden dan je vorig kwartaal deed.

In die hectiek verlies je soms uit het oog waar het voor jou eigenlijk allemaal om draait. Je loopt jezelf voorbij, zinkt in een burn-out, bent permanent uitgeput en voortdurend in een modus van zuiver overleven. Alles voelt zwart, wit en grijs.


Een goede manier om weer kleur te geven aan je leven, is opnieuw conecteren met jezelf.


Deze meditatie is ÊÊn manier waarop je dit kan doen: stil zijn als een schelpje in de oceaan.


Het houdt in dat je een rustig, ongestoord moment voor jezelf kies. Zelf doe ik dit graag in bad of al wandelend. Sluit eventueel je ogen en laat je gedachten en emoties gewoon voorbijrollen, zonder dat je overgaat tot actie, zonder dat je beslissingen neemt. Je denkt gewoon wat je denkt, voelt wat je voelt en wilt wat je wilt, zonder dat er iets gebeurt. Je laat je gewoon meestromen zonder iets te doen.


Algauw zal je merken hoe je geest en je gedachten uit lagen lijken te bestaan, lagen met elk hun eigen stromingen, richting en kleur.


Wat bovenaan het bewustzijn drijft en direct je aandacht vangt, is meestal eerder direct of praktisch. Dagelijkse beslommeringen, dagtaken of wat er nog allemaal te doen staat morgen. Of, recente gebeurtenissen en hun emotionele, sociale of praktische impact.


En zo lang je actief blijft, zo lang je probeert iets gedaan te krijgen in de automatische piloot van de doe-modus, ja zo lang blijf je al watertrappelend in de bovenste laag, ook al is het water net onder je voeten wild en woelig, net buiten je bereik. Zelfs wanneer je heel even je ogen sluit en in jezelf keert, zal je meedrijven op deze bovenste laag.


Maar, bied je geen weerwerk en volg je de storming als een schelp in het water, dan zal je langzaam maar zeker zinken naar wat dieper ligt. Je aandacht zal als vanzelf verschuiven naar onderliggende noden en bezorgdheden, je raakt aan het waarom van veel van je dagdagelijkse bezigheden, je raakt aan wat ze willen zeggen op een dieper niveau, wat ze met je doen, welke verlangens of net gevoeligheden ze raken.


Blijf je nog langer onbeweeglijk, dan zink je door in de donkere diepzee van wat jou fundamenteel drijft. Het gaat dan over wat voor jou het leven en alle hustle zinvol maakt, waarom het voor jou de moeite is - of net waarom waar je nu staat net helemaal niet de moeite is.

Ook raak je aan wie je bent, je identiteit, dat verhaal dat je onbewust gesponnen hebt om die myriade aan ervaringen, gedachten en emoties te binden tot een samenhangend geheel.


Maar goed, hoe diep wil jij afdalen in jezelf? Laat het me maar weten in de comments below. En veel succes!


Geen opmerkingen: