dinsdag 15 september 2015

Leermodellen

Ik heb het idee van een rolmodel altijd erg interessant gevonden. Je weet wel, wanneer mensen spreken over hun held of idool, iemand op wie ze willen lijken.

Dat idee verbijsterde en fascineerde me tegelijk. Het begon allemaal op school, met de vraag wie mijn held was. Enkele jaren later moesten we een opstel schrijven over onze held, ik denk zelfs in het Frans. En nog wat later, toen ik met iemand sprak over onze favoriete muziekanten, ging die persoon er van uit dat ik net als haar niets liever zou doen dan die artiest ontmoeten.
Dat verbijsterde me enorm! Ik heb nooit een held of idool gehad, er was niemand op wie ik wilde lijken en ik had totaal geen interesse om muziekanten te ontmoeten, zelfs niet van mijn favoriete band.

Maar toch werd het blijkbaar van mij verondersteld, dat ik een held had. En daar begon mijn fascinatie. Als zo veel mensen het er over hebben en het zelfs als vanzelfsprekend beschouwen, ja, dan moet er toch iets van waarde in het idee van rolmodel zitten? Een waarde die ik misschien miste, niet direct kon zien. Dus begon ik er over na te denken.

Ik merkte op dat rolmodellen traditioneel vooral gezien worden als personen op wie we graag zouden lijken, heel vaak zelfs personen die we graag zouden zijn.
Intuïtief stoten twee zaken me hierbij tegen de borst. Enerzijds is er de zelfverloochening, het iemand anders willen zijn dan je eigenlijk bent; anderzijds is er het onkritische aspect van blinde imitatie en adoratie dat soms met rolmodellen gepaard gaat. 

Dus bedacht ik een nieuw concept, dat rekening houdt met deze zaken: het leermodel!

Een leermodel is iemand die een positief effect heeft op onze karakterontwikkeling en onze manier van leven. Het zijn personen die ons betere mensen maken, simpelweg door hun voorbeeld of door met hen om te gaan. 

Er zijn drie soorten positieve invloeden die een leermodel op ons kan hebben, invloeden die direct of indirect resulteren in persoonlijke groei en een verbetering van onze manier van leven. 

Interactie met een leermodel kan ons nieuwe of diepere inzichten in onszelf verschaffen. Door om te gaan met deze personen leren we onszelf beter kennen. Dat kan op diverse manieren gaan.
Enkele voorbeelden zijn dat we van onszelf opmerken dat we op een bepaalde manier reageren op hen, of zij kunnen iets communiceren dat ze aan ons gemerkt hebben, iets waarvan we misschien zelf niet bewust zijn. Of we kunnen iets van onszelf in hen herkennen, waardoor we onszelf beter begrijpen.
Het resultaat is dat we een betere en vaak objectievere blik op onszelf krijgen, dat we eventjes in staat zijn onszelf neutraal waar te nemen en begrijpen hoe we in elkaar zitten. 

Leermodellen kunnen ook inspirerend zijn, zowel positief als negatief. Omdat we hen op een bepaalde manier iets zien doen of op een bepaalde manier ergens een mening over zien vormen, kunnen we ook onze eigen handelingen en gedachten in een ander licht plaatsen. Het kan ons aanzetten de dingen zelf anders aan te pakken. Hiermee bedoel ik niet dat we anderen gewoon gaan imiteren, hoewel dat ook kan, maar eerder dat die anderen ons door wie ze zijn in een bepaalde richting wijzen. We krijgen een idee, een inzicht in hoe het anders kan. 
Dit kan ook in een negatieve zin. We kunnen iemand iets zien doen of denken waarvan het duidelijk is dat het geen goed idee is. Het negatieve voorbeeld van een leermodel kan ons alertheid bijbrengen, zodat we niet dezelfde fouten maken, of ons doen beseffen dat we niet juist bezig zijn. 

Een laatste belangrijke functie van het leermodel is nog directer van aard. De omgang met deze persoon kan een oefening zijn in een bepaalde kwaliteit (deugd), of zelfs in een bepaalde manier van leven. Laat me dit verduidelijken met een persoonlijk voorbeeld. 
Stel dat je net als mij vriendelijkheid als een belangrijke eigenschap (deugd) voor het goede leven beschouwt. Oprechte vriendelijkheid is iets dat ik nastreef, een ideaal. Een leermodel is dan iemand die er voor zorgt dat ik vriendelijker word in het algemeen, of dat ik het makkelijker vind vriendelijk te zijn, simpelweg door met hem of haar om te gaan. 
Een verschil met de vorige functie is dat dit een oefening is, eerder dan een inspiratie. De omgang met het leermodel is een oefening in vriendelijkheid. Dat vereist dat ik vriendelijk ben tegen of bij deze persoon. Hij of zij helpt me, als het ware, vriendelijkheid ‘uit te proberen’. En hij of zij helpt me te ondervinden hoe je dat nu eigenlijk doet, vriendelijk zijn. 

Leermodellen zijn personen die ons helpen groeien als mens, simpelweg door zichzelf te zijn. Ze helpen ons dichter te komen bij wie we willen zijn en hoe we willen leven.

Geen opmerkingen: