donderdag 12 maart 2015

Wees een zwaard

Wees een zwaard. Zwaarden stimuleren deugden geschikt voor het slagveld, ze belichamen de houding van wie zich bevindt in de oorlog van allen tegen allen, een strijd op leven en dood. Scherpte, concentratie, ernst, precisie, doelmatigheid, vastberadenheid, onverschilligheid tegenover onheil en dood. Erg bruikbare eigenschappen!

Een idee dat sinds enkele maanden in mijn geest ontkiemt is die eigenschappen te ‘lenen’ voor je eigen doeleneinden. De kracht van het zwaard kan gebruikt worden om twijfels, angsten en onzekerheden naast je neer te leggen, te doorklieven, zeg maar. Je niet meer laten leiden door de vrees te falen: enkel de poging telt. Je niet meer laten leiden door angst voor de gevolgen, angst voor pijn, afwijzing, verlies in status en zelfs de dood. Enkel je doelen nastreven is nog belangrijk.

Pijn, negatieve gevolgen en de dood zijn slechts relevant in de mate dat ze je doelen in de weg staan. Goed, als je dood bent kan je geen doelen meer nastreven. Maar als je opgeeft, als je zelfs niet probeert, heb je niet eens geleefd. Wat ben je dan nog? Erger dan dood, lijkt mij! 

Je kan echter niet altijd een zwaard zijn. Het moet een keuze zijn, een strategie. Net zoals je fysiek je zwaard kan trekken, net zo kan je dat mentaal doen – wanneer de situatie zich ertoe leent. 
Wie altijd gewapend rondloopt is in feite in een voortdurende staat van oorlog met de wereld. Die ongenadige scherpte en doelmatigheid constant aanhouden zorgt ervoor dat het zwaard jou wordt, of anders gezegd: dat je je waarden langzaam laat vervangen door die van de oorlog van allen tegen allen, dat je je hart laat verkoelen en alle vriendelijke emoties uitdooft in ruil voor een genadeloze competitie op leven en dood.

Wees scherp als een zwaard, maar wees je ten allen tijde bewust van wie je bent, wat belangrijk voor jou is, wat je leuk vindt, van wie je houdt en wat je graag doet. Dat is belangrijk! Niet welke strijd er te strijden valt. De meeste zaken zijn te bereiken zonder strijd. Vriendschap, liefde en integriteit zijn de hoogste waarden in het leven. Toch voor mij. :)

Geen opmerkingen: