"Oh waarom toch, waarom moet mij dit overkomen…"
Wanneer mensen met een niet zo wetenschappelijke achtergrond, of in een meer emotionele toestand, zich afvragen waarom iets gebeurd is, is hetgeen zij vragen niet wat het veroorzaakt heeft.
Nee, zij vragen zich op dat moment helemaal niet af welke mechaniek, welk systeem of welke natuurwet er achter de gebeurtenis zit.
Wat zij vaak wel vragen is in feite: met welk doel is dit gebeurd? Was het het waard?
Dit type waarom-vragen gaat uit van de veranderlijkheid van een gebeurtenis, gaat er van uit dat het een keuze was in functie van bepaalde doeleinden. En als het een keuze was, dan had men evengoed voor een andere optie kunnen kiezen.
Deze mensen vragen zich dus af of het de juiste keuze was, of de middelen het doel heiligen.
Vanzelfsprekend zijn natuurwettelijke antwoorden hierop niet de juiste en zelfs heel frustrerend.
Mensen willen niet weten welke neuronen, hormonen en dopamines verantwoordelijk zijn voor het gedrag van een moordenaar: zij willen weten waarom hij het gedaan heeft, met welk doel, wat hij wilde bereiken…
Natuurlijk, soms stellen mensen de foute vraag. Waarom er een storm overheen een festival raast kan onmogelijk in termen van intenties, keuzes of doelen beantwoord worden – tenzij we in een soort godheid geloven. Het universum strubbelt nu eenmaal soms tegen, en in die gevallen zijn natuurwet-antwoorden wel de juiste.
En een goede vraag is: 'Bojan! Waarom zit jij niet te studeren?' In feite is dat een heel terechte vraag. Aan de slag! :p
Geen opmerkingen:
Een reactie posten