dinsdag 19 november 2013

Durf te doen, durf te proberen…

Durf het initiatief nemen! Dat wil niet zeggen dat je steeds alles op je eentje moet doen, noch dat je je niet kan laten inspireren door wat anderen doen. Dat wil zelfs niet zeggen dat je suggesties van vrienden moet afwijzen – integendeel! Het komt er op neer dat je handelt uit eigen overtuiging, uit eigen wil. 

Wanneer je handelt omdat je dat zelf wil zal je een grotere vrijheid ervaren, minder afhankelijkheid en een grotere tevredenheid, ook met jezelf.
Want in mijn ervaring is het enorm beperkend steeds voorwaarden op te leggen aan je eigen handelen, steeds te wachten tot het gepaste moment, tot iemand anders te kennen gegeven heeft dat het goed is, tot de kans op falen zo klein mogelijk is. 

Want ja, het is de vrees te falen die volgens mij erg verlammend kan zijn, die ons initiatief gegijzeld kan houden. Dat, of de vrees teleur te stellen. 
Durf doen, wacht niet af. Het is niet erg. Je zal wel zien waar je keuzes je brengen. Wat je ook doet, je kan van daar steeds verder, je kan altijd wel nieuwe keuzes maken die je een nieuw pad op sturen.

Wie weinig initiatief neemt, laat zich eigenlijk sturen door de omgeving en legt zo de eigen levensloop grotendeels buiten zijn eigen macht. Dit heeft mijns inziens (minstens) twee grote nadelen.

Ten eerste zal wie zich door de omgeving laat sturen zich helemaal niet vrij voelen, een gevoel dat nochtans bijdraagt tot welbevinden en rust. 
Ten tweede zal wie zich laat sturen zich vaak erg machteloos voelen. Dat is begrijpelijk aangezien hij niet het gevoel heeft controle te hebben over de eigen levensloop en geneigd gaat zijn successen in zijn leven te wijten aan toeval eerder dan eigen kunnen. Het gevoel hebben toch een beetje macht over de eigen situatie te hebben verhoogt je zelfwaarde.

Aan de andere kant: ik kan wel begrijpen waarom iemand die een grote vrees heeft te falen, of teleur te stellen, liever kiest een afwachtende houding aan te nemen. Dat voelt veiliger, en bovendien ontsnap je zo (schijnbaar) aan de verantwoordelijkheid. Telkens er iets mis gaat kan je het op de omstandigheden afschuiven.
Maar we hebben al zo weinig controle over hoe ons leven loopt, dus waarom dat kleine beetje opgeven?

Het meesterschap in het jezelf-zijn, waar ik al een tijdje over schrijf, kan slechts ontstaan wanneer je initiatief neemt. Het is de zoektocht naar de mate waarin je je eigen levensloop kan veranderen, én de zoektocht hoe je met die mogelijkheden er het beste van kan maken.

Geen opmerkingen: