vrijdag 15 februari 2019

Goddess Party = discriminatie?

Een feestje (Goddess Party) waar enkel vrouwen toegelaten zijn – is dat discriminatie? Ja, sowieso. Maar het is niet zeker dat dat problematisch hoeft te zijn. 

Het woord ‘discrimineren’ betekende namelijk oorspronkelijk ‘onderscheid maken’, een verschil aanduiden tussen twee zaken. Vooral in wetenschappelijke literatuur kom je deze invulling van het woord nog tegen. 

Vandaag de dag, echter, is het een geladen woord. De betekenis is verschoven naar: ‘het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen’.
Dat onrechtmatige onderscheid maken wil vooral zeggen dat je mensen op basis van hun huidskleur, geslacht, geloofsovertuiging… anders gaat behandelen, en dat er voor die verschillende behandeling geen objectieve, moreel gegronde reden is. 

Terug naar het feestje: louter conceptueel een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen lijkt me volstrekt natuurlijk en toelaatbaar. Mannen en vrouwen verschillen. Zuiver op basis van dat feit hebben we een verschillend woord voor elk van hen. Dat is discriminatie in de wetenschappelijke zin.  

Maar is het ook oké om op basis van dit gegeven de ene groep wel en de andere niet toe te laten op een feestje? Hier zie ik intuïtief twee pistes. 

Enerzijds hangt het af van de reden die je hebt voor het al dan niet toelaten. Mannen en vrouwen gedragen zich verschillend. Ik kan me voorstellen dat een puur vrouwlijke beleving van een feestje anders is dan een gemengde. En het is onmogelijk die beleving te hebben, tenzij je enkel vrouwen toelaat. Als het je opzet is die beleving te hebben, moet je mannen wel uitsluiten. Dat lijkt mij niet problematisch en geen discriminatie in de moderne zin. 
Als je motivatie echter is dat mannen, bijvoorbeeld, van nature seksuele roofdieren zijn die vrouwen enkel willen ‘binnen doen’ of domineren, dan heb ik wel een probleem met dit feestje. Waarom? Omdat het een negatieve veralgemening betreft. Je scheert alle mannen met hetzelfde Gillette-mesje. Je doet aan seksisme – nog zo’n beladen woord. Dat is niet toelaatbaar en wel discriminatie in de moderne zin. De Goddess Party valt wat mij betreft in deze categorie.

Anderzijds, nog los van de motivatie, heb ik het gevoel dat het wel oké is, wanneer mannen (of eender welke groep) ook het recht hebben zo’n exclusief feestje te organiseren, een feestje waarop vrouwen niet welkom zijn.
Als alle groepen het recht hebben dergelijke feestjes te organiseren, dan is er geen discriminatie op een meta-niveau. Goed, mannen zijn niet toegelaten op dit concrete feestje, maar ze hebben het recht zelf een feestje te organiseren voor enkel mannen. Op die manier worden ze niet verschillend behandeld.

Geen opmerkingen: