donderdag 10 juli 2014

Negatieve kaders bijstellen

Iedereen heeft wel in meerdere of mindere mate gedachten en gevoelens die het leven moeilijker maken.

Denk zo maar aan de gedachte dat mensen niet te vertrouwen zijn, dat je zelf niet veel kan of waard bent, dat iemand het op je gemunt heeft, dat mannen klootzakken zijn, belust op maar één ding, en vrouwen manipulatieve serpenten.

Wat we meemaken in ons leven heeft vanzelfsprekend een impact op hoe we onszelf, anderen en de wereld zien – wat we denken te mogen verwachten.
Wanneer iets dan vaker voorkomt, of heel heftig is, gaan we patronen zien. Die patronen kunnen soms heuse structuren worden. Dit wil zeggen: alles wat we zien en meemaken gaan we onbewust proberen plaatsen binnen die structuren, binnen dat kader.

Bijvoorbeeld de vrouw met een negatief man-beeld, gaat er bij elke man die vriendelijk is van uit gaan dat die alleen maar in seks geïnteresseerd is, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Wie denkt dat mensen hem niet zien staan kan in elk gebrek aan interesse of in elke irritatie een afwijzing zien – 'zie je wel, ze zien me niet staan, ze moeten me niet!' Maar ook dit hoeft niet zo te zijn.

Het is de normaalste zaak van de wereld dat we structuren opbouwen. En het is vaak ook helemaal geen probleem. Echter, sommige van die structuren maken ons leven nodeloos moeilijk.
Hen weg krijgen is een onmogelijke zaak. Wat gebeurt is is gebeurt, en wat je meegemaakt hebt dat maakte je mee.

Wat we wel kunnen doen is onze vervelende structuren bijstellen, nuanceren, verfijnen of zelfs nieuwe, alternatieve kaders bouwen. Dit is wat ik elders zelftransformatie genoemd heb.

Hoe doe je zo iets? Door te zorgen dat we in omstandigheden terecht komen die onze structuren tegenspreken, of ten minste nuanceren. Zodat we zien dat sommige mensen te betrouwen zijn, dat wanneer je maar probeert je er wel in slaagt dingen gedaan te krijgen en overeen te komen met anderen, dat er waarlijk behulpzame mannen en eerlijke vrouwen bestaan.

Van groot belang zijn de juiste vrienden. Maar ook uitdagende, bevredigende hobby's, nieuwe ervaringen die je grenzen aftasten, zoeken naar waar je je goed bij voelt eerder dan naar wat vertrouwd voelt.

Heel ambitieus gezegd: zoek die ervaringen op die van jou meer maken wie je wil zijn. En als je reeds bent wie je wil zijn: goed voor jou! Houden zo! Keep up the good work. :)

Geen opmerkingen: